Teksty piosenek > R > Ricky Martin > O zespole
2 427 111 tekstów, 31 342 poszukiwanych i 586 oczekujących
Ricky Martin
ricky_martin

Ricky Martin, właściwie Enrique José Martín Morales, ur. 24 grudnia 1971 w San Juan - to portorykański wokalista, aktor i filantrop. Jest laureatem nagród Grammy i Latin Grammy. Ma własną gwiazdę na Hollywood Walk of Fame. Jest ambasadorem dobrej woli UNICEF, oraz założycielem fundacji "Ricky Martin Foundation". Zyskał tytuł gwiazdy na scenie muzyki latynoamerykańskiej. Jego popularność przyczyniła się do sukcesów takich artystów, jak: Enrique Iglesias, Jennifer Lopez, Shakira oraz Juanes.

Kariera:
Już mając sześć lat Ricky zapragnął występować na scenie. W wieku dwunastu lat zyskał sławę występując w latynoamerykańskim boysbandzie "Menudo", z którym pojawił się w argentyńskim serialu "Por siempre amigos" (1987). Mając siedemnaście lat, porzucił grupę i powrócił na Portoryko. Następnie wyjechał do Nowego Jorku i miasta Meksyk. Wystąpił jako Pablo Loredo w telenoweli "Alcanzar una estrella" (1990) i "Alcanzar una estrella II" (1991). W 1990 rozpoczął muzyczną karierę solową, zrealizował swój pierwszy album "Ricky Martin" w języku hiszpańskim, a rok później nagrał singel "Fuego contra fuego". Zdobył popularność w Meksyku, Argentynie, Chile i Stanach Zjednoczonych. Zagrał postać Enrique w dramacie muzycznym "Más que alcanzar una Estrella" (1992). W 1993 sprzedał milion egzemplarzy swojej płyty "Me amarás", oraz wystąpił w sitcomie NBC "Getting By" (1993). W 1994 przeniósł się do Los Angeles, gdzie został zaangażowany do roli barmana Miguela Moreza w operze mydlanej ABC "General Hospital" (1994–1995). W 1995 roku wydał album "A Medio Vivir", na którym znalazł się utwór "Maria", singiel przyniósł mu popularność zarówno w Ameryce jak i Europie. 24 czerwca 1996 roku Ricky zadebiutował na scenie teatru broadwayowskiego w musicalu "Les Misérables", na podstawie "Nędzników" Victora Hugo. Potem ukazał się jego album "Vuelve". Podczas Mistrzostw Świata w Piłce Nożnej 1998 wylansował przebój "La Copa de la Vida/The Cup of Life". Pierwsza anglojęzyczna płyta, "Ricky Martin" (1999), odniosła wielki sukces w wielu krajach, zdobywając siedem platynowych płyt, a promujący ją pierwszy singel "Livin' la vida loca" okazał się przebojem. Ricky Martin nagrał też utwór "Be Careful (Cuidado con mi corazón)" w duecie z Madonną. Następny album, Sound Loaded (2000), wylansował takie przeboje, jak "She Bangs" i "Nobody Wants to Be Lonely" w duecie z Christiną Aguilerą. W 2003 roku ukazała się pierwsza od 1998 hiszpańskojęzyczna płyta "Almas del Silencio", na której pojawiły się takie przeboje jak: "Jaleo", "Tal Vez", "Y Todo Queda en Nada". W 2005 roku ukazał się kolejny album zatytuowany "Life". W 2010 roku po przerwie podczas której artysta poświęcił się pracy swojej fundacji, skoncentrował na życiu osobistym, napisał też autobiografię, ukazał się album "Música + Alma + Sexo". "MAS" zawiera 13 piosenek, śpiewanych głównie w języku hiszpańskim. Singlem promującym album w Europie był duet z Joss Stone "The Best Thing About Me Is You".

Dyskografia:
Albumy studyjne:
1991: Ricky Martin
1993: Me amarás
1995: A medio vivir
1998: Vuelve
1999: Ricky Martin
2000: Sound Loaded
2003: Almas del silencio
2005: Life
2008: Ricky Martin 17
2011: Música + Alma + Sexo

Live:
1999: One Night Only
2003: Live In Spain
2006: MTV Unplugged
2007: Ricky Martin Live: Black & White Tour

Kompilacje:
2001: La Historia
2001: The Best of Ricky Martin
2011: 17: Greatest Hits
2012: Playlist: The Very Best of Ricky Martin
2013: Greatest Hits – Souvenir Edition

Filmografia:
1992: Más que alcanzar una estrella jako Enrique
2002: Les Diables jako Brian Rodriquez

Występy telewizyjne:
1987: Por siempre amigos jako Ricky (serial)
1990: Alcanzar una estrella jako Pablo Loredo (serial)
1991: Alcanzar una estrella II jako Pablo Loredo (serial)
1993: Getting By jako Martin (serial)
1994–1995: General Hospital jako Miguel Morez (serial)
1996: Barefoot in Paradise jako Sandoval (serial)
2003: Phua Chu Kang Pte Ltd jako on sam (serial)
2003: Ricky Martin: En la intimidad jako on sam (program TV)
2012: Glee jako David Martinez (serial)

Występy teatralne:
1996: Les Misérables Broadway.
2012: Evita, Broadway.

Życie prywatne:
Jest jedynym dzieckiem psychologa Enrique Martína Negroni i księgowej Nereidy Morales. Gdy miał dwa lata, jego rodzice rozwiedli się. Jego ojciec ma troje, a matka dwoje dzieci z innych małżeństw. W sierpniu 2008 został ojcem synów bliźniaków, które urodziła mu matka zastępcza. 29 marca 2010 za pośrednictwem oficjalnej strony internetowej ujawnił, że jest homoseksualistą umieszczając następujący wpis: "Jestem szczęśliwym homoseksualnym mężczyzną. To wielki dar być takim, jakim jestem". Jego partnerem to Carlos González Abella.

1. Ricky Martin (1991)

2. Me amarás (1993)

3. A medio vivir (1995)

4. Vuelve (1998)

5. One Night Only (1999)

6. Ricky Martin (1999)

7. The Best of Ricky Martin (2001)

8. La Historia (2001)

9. European Tour (2003)

10. Almas del silencio (2003)

11. MTV Unplugged (2006)

12. Ricky Martin Live: Black & White Tour (2007)

13. Ricky Martin 17 (2008)

14. Música + Alma + Sexo (2011)

15. 17: Greatest Hits (2011)

16. Playlist: The Very Best of Ricky Martin (2012)

17. Greatest Hits – Souvenir Edition (2013)

Komentarze (3):

SelenaPerez 2 kwietnia 2013 14:01
(+1)
Ricky Martin podobnie jak Jennifer Lopez czy Shakira stał się popularny dzięki Selenie Quintanilla-Perez.To ona była pierwszym latynoskim artystą,który zrobił karierę w Ameryce.

Elena1990 11 stycznia 2013 22:27
(+3)
Zgadzam się z Tobą IIonna. Szkoda, że o nim ucichło, chociaż w USA nadal jest popularny. W Polsce niestety nie, a szkoda, bo ma piękne piosenki nie tylko te z nutką latino, ale także ballady. A tak z innej beczki uwielbiam jego uśmiech, zawsze wprawia mnie w dobry nastrój:D

Ilonna 1 lipca 2012 01:02
(+7)
Ricky to niewątpliwie najlepszy latynoski wokalista wszech czasów. Dzięki niemu zapanowała moda na piosenki hiszpańskojęzyczne, i za to między innymi go uwielbiam. Chyba każdy zna takie hity jak: "Livin' la vida loca", "She Bangs", czy "La copa de la vida/ The coup of life". Szkoda, że nie jest już o nim tak głośno, jak pod koniec lat 90-tych...

tekstowo.pl
2 427 111 tekstów, 31 342 poszukiwanych i 586 oczekujących

Największy serwis z tekstami piosenek w Polsce. Każdy może znaleźć u nas teksty piosenek, teledyski oraz tłumaczenia swoich ulubionych utworów.
Zachęcamy wszystkich użytkowników do dodawania nowych tekstów, tłumaczeń i teledysków!


Reklama | Kontakt | FAQ Polityka prywatności