tekstowo.pl
1 635 371 tekstów w serwisie, 16 683 poszukiwanych i 721 oczekujących
wyszukiwanie zaawansowane >
Przeglądaj wykonawców na literę
ABC
Fanów: 6
Zobacz teksty piosenek >
abc
O wykonawcy Płyty

ABC, to brytyjski zespół popowy, stworzony w 1980 r. przez muzyków grających wcześniej rock industrialny. Przez niektórych krytyków zaliczany jest do bardziej popowej odmiany new romantic. Od początku jego niekwestionowanym liderem był Martin Fry (wokalista), który deklarował się jako odnowiciel muzyki tanecznej. W twórczości zespołu można znaleźć elementy stylistyki zarówno późnego Roxy Music jak i wykonawców zgromadzonych w wytwórni Motown.

Najpopularniejszym utworem stał się The Look of Love, który przez długie lata służył jako podkład dźwiękowy do audycji Marka Niedźwieckiego.

Z zespołem współdziałali producenci tej miary jak Trevor Horn czy Bernard Edwards.

ABC jest cały czas aktywne i koncertuje wykonując także swoje nowe utwory z płyty "Traffic" wydanej w 2008 roku.







Skład zespołu

Martin Fry – śpiew,
Mark White – gitara, keyboard (1980-1992)
Stephen Singleton – saksofon (1980-1984)
Mark Lickley – bas (1980-1982)
David Palmer – perkusja
David Robinson – perkusja (1980-1982)
Andy Newmark – perkusja (1983)
Alan Spenner – bas (1983)
Fiona Russell-Powell – śpiew, perkusja (1985)
David Yarritu – śpiew (1985)
Glenn Gregory – śpiew (1995-1997)
Keith Lowndes – gitara (1995-1997)


Dyskografia:

Single

Tears Are Not Enough (1981)
Poison Arrow (1982)
The Look of Love (1982)
All of My Heart (1982)
That Was Then But This Is Now (1983)
S.O.S. (1984)
Be Near Me (1985)
How To Be A Millionaire (1986)
Vanity Kills (1986)
Ocean Blue (1986)
When Smokey Sings (1987)
The Night You Murdered Love (1987)
King Without a Crown (1988)
One Better World (1989)
The Real Thing (1989)
The Look of Love '90 (1990)
Love Conquers All (1991)
Say It (1991)
Rolling Sevens (1997)
Skyscraping (1997)
Stranger Things (1997)
Peace and Tranquility (2001)
The Very First Time (2008)
Ride (2008)
Love Is Strong (2008)

Albumy

The Lexicon of Love (1982)
Beauty Stab (1983)
How to Be a...Zillionaire! (1985)
Alphabet City (1987)
Up (1989)
Absolutely (1990)
Abracadabra (1991)
Skyscraping (1997)
The Lexicon of Live (1999)
Look of Love – The Very Best of ABC (2001)
Traffic (2008)

Brak dyskografii tego artysty

Edytuj dyskografię >>

Komentarze (4):

cindrella83
cindrella83 17 kwietnia 2013 12:38 (edytowany 1 raz)
(-1) + -
komentarz usunięty

frodo67
frodo67 28 stycznia 2013 11:52
(+2) + -
ja tak samo jak przedmowcy pozdrawiam was

cezary10
cezary10 20 grudnia 2012 14:02
(+1) + -
Ja też do angielskiego.

radpl
radpl 21 września 2011 23:40
(+1) + -
Ja się podpisuję jako fan do angielskiego ABC ;)

Zamknij

Największy serwis z tekstami piosenek w Polsce. Każdy może znaleźć u nas teksty piosenek, teledyski oraz tłumaczenia swoich ulubionych utworów.
Zachęcamy wszystkich użytkowników do dodawania nowych tekstów, tłumaczeń i teledysków!

Reklama | Kontakt | FAQ Polityka prywatności