tekstowo.pl
1 583 492 tekstów w serwisie, 15 774 poszukiwanych i 654 oczekujących
wyszukiwanie zaawansowane >
Przeglądaj wykonawców na literę
Scorpions
Fanów: 637
Zobacz teksty piosenek >
scorpions
O wykonawcy Płyty

Scorpions - zespół hardrockowy założony 12 listopada 1965 roku w Hanowerze (Niemcy). Od momentu założenia zespołu, ich muzyka wahała się od hard rocka do heavy metalu. Trzon zespołu stanowią założyciel grupy, gitarzysta Rudolf Schenker oraz wokalista Klaus Meine.

Zespół znany jest z utworu „Rock You Like a Hurricane”, będącego w latach 80. hymnem zespołu, a także z wielu singli takich jak „Send Me an Angel”, „Still Loving You” czy „Wind of Change”.

Zespół notowany był na 46. miejscu VH1's Greatest Artists of Hard Rock, a utwór „Rock You Like a Hurricane” na 18. miejscu VH1's list of the 100 Greatest Hard Rock Songs.

Scorpions są jednym z najlepiej sprzedających się zespołów wszech czasów, z wynikiem ponad 75 milionów sprzedanych płyt na całym świecie

Obecny skład:
Klaus Meine – wokal, gitara (w utworach instrumentalnych)
Rudolf Schenker – gitara
Matthias Jabs – gitara (od 1978)
Mikkey Dee – perkusja (od 2016)
Paweł Mąciwoda - gitara basowa (od 2003)

Byli członkowie zespołu:
Joe Wyman – perkusja (1972)
Michael Schenker – gitara (1971-1973, 1978)
Lothar Heimberg – gitara basowa (1968-1972)
Jürgen Rosenthal – perkusja (1973-1975)
Rudy Lenners – perkusja (1975-1977)
Uli Jon Roth – gitara (1973-1978)
Wolfgang Dziony – perkusja (1965-1972)
Francis Buchholz – gitara basowa (1973-1992)
Herman Rarebell – perkusja (1977-1995)
Ralph Rieckermann – gitara basowa (1992-2003)
James Kottak - perkusja (1996-2016)

Dyskografia

Albumy studyjne
1972 Lonesome Crow
1974 Fly to the Rainbow
1975 In Trance
1976 Virgin Killer
1977 Taken by Force
1979 Lovedrive
1980 Animal Magnetism
1982 Blackout
1984 Love at First Sting
1988 Savage Amusement
1990 Crazy World
1993 Face the Heat
1996 Pure Instinct
1999 Eye II Eye
2000 Moment of Glory (z orkiestrą symfoniczną)
2004 Unbreakable
2007 Humanity - Hour 1
2010 Sting in the Tail
Albumy koncertowe
1978 Tokyo Tapes
1985 World Wide Live
1995 Live Bites
2001 Acoustica
2015 Return To Forever

1. Lonesome Crow (1972)

2. In Trance (1975)

3. LP-vinyl: Scorpions ‎- Virgin Killer, (RCA Victor, PPL 1-4225 - Niemcy) (1976)

4. LP-vinyl: Scorpions ‎- Taken By Force, (RCA Victor, PL 28309 - Niemcy) (1977)

5. Tokyo Tapes (1978)

6. LP-vinyl: Scorpions ‎- Lovedrive, (Harvest/EMI Electrola, 1C 064-45 275 - Niemcy) (1979)

7. S-vinyl/7”: Scorpions ‎- Hey You, (Harvest/EMI Electrola, 1C 006-46 189 - Niemcy) (1980)

8. LP-vinyl: Scorpions ‎- Animal Magnetism, (Harvest, 1C 064-45 933 - Niemcy) (1980)

9. LP-vinyl: Scorpions ‎- Blackout, (Harvest/EMI Electrola, 1C 064-64 686 - Europa) (1982)

10. LP-vinyl: Scorpions ‎- Love At First Sting, (Harvest, 1C 064-24 0007 1 - Europa) (1984)

11. World Wide Live (1985)

12. LP-CD: Scorpions ‎- Savage Amusement, (Harvest/EMI Electrola, CDP-7 46704 2 - Europa) (1988)

13. LP-CD: Scorpions ‎- Best Of Rockers N' Ballads, (EMI/Electrola, CDP 566 Y-793439 - Niemcy) (1989)

14. LP-CD: Scorpions ‎- Crazy World, (Mercury, 846 908-2 - Europa) (1990)

15. S-CD/Maxi: Scorpions ‎- You And I, (EastWest, 0630-14523-2 - Niemcy) (1990)

16. LP-CD: Scorpions ‎- Still Loving You, (Harvest/Electrola, CDP 7987322 - Europa) (1992)

17. LP-CD: Scorpions ‎- Face The Heat, (Mercury, 518 280-2 - Europa) (1993)

18. S-CD/Maxi: Scorpions ‎- Alien Nation, (Mercury, 862 673-2 - Niemcy) (1993)

19. LP-CD: Scorpions ‎- Deadly Sting, (EMI Electrola, 7243 8 32242 2 7 - Europa) (1995)

20. Live Bites (1995)

21. LP-CD: Scorpions ‎- Pure Instinct, (EastWest, 0630-14524-2 - Niemcy) (1996)

22. LP-CD: Scorpions ‎- Eye II Eye, (Eastwest, 3984-26830-2 - Europa) (1999)

23. LP-CD: Scorpions & Berliner Philharmoniker ‎- Moment Of Glory, (EMI, 7243 5 57019 2 3 - Europa) (2000)

24. Acustica (2001)

25. S-CD: Scorpions ‎- When Love Kills Love, (EastWest, 8573-87780-2 - Niemcy) (2001)

26. LP-CD: Scorpions ‎- Unbreakable, (BMG, 82876 56088 2 - Europa) (2004)

27. Humanity Hour I (2007)

28. Sting In The Tail (2010)

Komentarze (22):

marcisia2005
MARCISIA2005 06 listopada 2017 15:39
(0) + -
Świetny zespół
Mnie najbardziej się podoba Wind of change

majkel1970
Majkel1970 10 marca 2016 12:16
(0) + -
@Ziomaletto: Zrobili to już kilka razy tworząc "We'll Burn the Sky", "Life's Like a River" i "Still Loving You".

Pokaż powiązany komentarz ↓

carolina5515
Carolina5515 01 sierpnia 2014 00:54 (edytowany 2 razy)
(+3) + -
Niesamowity zespół, cudowne ballady i oczywiście genialny i urzekający głos Klausa Meine;)

ziomaletto
Ziomaletto 27 maja 2014 20:56
(-4) + -
@metal91: Zgadza się - ale choćby nie wiadomo jakby się starali, to i tak nie przebiją "Fade To Black" Metalliki.

Pokaż powiązany komentarz ↓

cezar747
cezar747 16 maja 2014 19:32
(+2) + -
Tak powinien brzmieć czysty hard rock. Bardzo lubię tę kapelę z lat do 1985 roku oraz Pure Instinct i świetny Unbreakable.))

metal91
metal91 26 grudnia 2013 11:17
(+3) + -
Świetny zespół a przede wszystkim mistrzowie ballad

lxdead
LxDead 25 września 2013 02:38
(+2) + -
Według mnie wydali najpiękniejsze ballady rockowe w dziejach.
"Do I Wanna Know"
"Lonely Nights"
Jestem facetem, ale słuchając samemu w nocy leżąc pod gołym niebem można uronić te jedną cholerną łzę.
Pozdrawiam.

malwina9374
malwina9374 13 sierpnia 2013 21:37
(+3) + -
Moja mama ma fioła na ich punkcie. :-]

emiliazet73
emiliazet73 18 sierpnia 2012 17:33
(+2) + -
z posròd wielu starych,dobrych rokowcòw oni sà NAJ LEPSI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

looney
Looney 17 sierpnia 2012 11:47
(+3) + -
Ja idę :D Już nie mogę się doczekać :)

Zamknij

Największy serwis z tekstami piosenek w Polsce. Każdy może znaleźć u nas teksty piosenek, teledyski oraz tłumaczenia swoich ulubionych utworów.
Zachęcamy wszystkich użytkowników do dodawania nowych tekstów, tłumaczeń i teledysków!

Reklama | Kontakt | FAQ Polityka prywatności