2 016 223 tekstów, 18 321 poszukiwanych i 681 oczekujących
Sarah McLachlan
sarah_mclachlan

Sarah McLachlan, O.C. (ur. 28 stycznia 1968 roku w Halifax, Nowa Szkocja, Kanada) – kanadyjska wokalistka, pianistka i kompozytorka. McLachlan jako dziecko pobierała lekcje śpiewu oraz gry na fortepianie. Jako nastolatka uczęszczała do Queen Elizabeth High School. W 1988 roku ukazał się jej debiutancki album zatytułowany Touch, który uzyskał status platynowej płyty w Kanadzie. Sprzedała ponad 40 mln albumów na całym świecie (stan na 2006).

W 2005 roku wzięła udział w koncercie Live 8 w USA. 7 października 2008 premierę miała pierwsza kompilacja największych hitów artystki pt. Closer: The Best of Sarah McLachlan. Na płycie znajdują się także dwie nowo nagrane studyjne piosenki pt. "Don't Give Up On Us" i "U Want Me 2". Ta ostatnia ukazała się w postaci singla 12 sierpnia 2008 r.

Kanadyjska wokalistka została trzykrotnie nagrodzona statuetką Grammy Awards. Dwukrotnie w kategorii "Best Female Pop Vocal Performance" za Building a Mystery (1998) i I Will Rememeber You (2000) a także w kategorii "Best Pop Instrumental Performance" za Last Dance (1997).

Dyskografia
Albumy

Touch (1988, reedycja 1989)
Solace (1991)
Fumbling Towards Ecstasy (1993), reedycja Fumbling Towards Esctasy (Legacy Edition) (2008)
Surfacing (1997)
Afterglow (2003)
Wintersong (2006)
iTunes Originals – Sarah McLachlan (2006)
Closer: The Best of Sarah McLachlan (2008)
Laws Of Illusion (2010)

Albumy koncertowe

Live EP (1992)
The Freedom Sessions (1994)
Mirrorball (1999)
Afterglow Live (2004)
Mirrorball: The Complete Concert (2006)
Live From Etown: 2006 Christmas Special (2006)

Single

Vox (1988)
Steaming (1990)
The Path of Thorns (Terms) (1991)
Into the Fire (1991)
Drawn To the Rhythm (1992)
Possession (1993)
Hold On (1994)
Good Enough (1994)
I Will Remember You (1995)
Building a Mystery (1997)
Sweet Surrender (1998)
Adia (1998)
Angel (1999)
I Will Remember You (live) (1999)
I Love You (2000)
Silence (Delerium featuring Sarah McLachlan) (2000)
Don't Let Go (featuring Bryan Adams) (2002)
Fallen (2003)
God Rest Ye Merry Gentlemen (Barenaked Ladies and Sarah McLachlan) (2003)
Stupid (2004)
World On Fire (2004)
Silence 2004 (Delerium featuring Sarah McLachlan) (2004)
Push (live) (2005)
Pills (The Perishers featuring Sarah McLachlan) (2005)
Time After Time (Cyndi Lauper featuring Sarah McLachlan) (2005)
Water's Edge (Cyndi Lauper featuring Sarah McLachlan) (2005)
Just Like Me (D.M.C. featuring Sarah McLachlan) (2006)
Noël (Dash Berlin remix) (2006)
U Want Me 2 (2008)

Kompilacje

Rarities, B-Sides and Other Stuff (1996)
Rarities, B-Sides and Other Stuff Volume 2 (2008)

Remiksy

Remixed (2001)
Bloom: Remix Album (2005)

Wideografia

Fumbling Towards Ecstasy (VHS, 1994)
Sarah McLachlan Video Compilation 1989-1994 (VHS, 1995)
Sarah McLachlan Video Compilation 1989-1998 (DVD, 1998)
Mirrorball (DVD/VHS, 1999)
Fallen/Stupid (DVD, 2004)
Afterglow Live (DVD, 2004)
VH1 Storytellers (DVD, 2004)
Fumbling Towards Ecstasy Live (DVD, 2005)
Sarah McLachlan: A Life of Music (DVD, 2005)

Brak dyskografii tego artysty

Edytuj dyskografię >>

tekstowo.pl
2 016 223 tekstów, 18 321 poszukiwanych i 681 oczekujących

Największy serwis z tekstami piosenek w Polsce. Każdy może znaleźć u nas teksty piosenek, teledyski oraz tłumaczenia swoich ulubionych utworów.
Zachęcamy wszystkich użytkowników do dodawania nowych tekstów, tłumaczeń i teledysków!


Reklama | Kontakt | FAQ Polityka prywatności