tekstowo.pl
1 583 456 tekstów w serwisie, 15 773 poszukiwanych i 680 oczekujących
wyszukiwanie zaawansowane >
Przeglądaj wykonawców na literę
Jamiroquai
Fanów: 38
Zobacz teksty piosenek >
jamiroquai
O wykonawcy Płyty

Historia
Zespół Jamiroquai powstał w 1992 roku w Paryżu. Założony przez Jay Kaya (właściwie Jasona Kaya), który nagrał pierwsze demo – singel "When You Gonna Learn?" i zaniósł go do wytwórni Acid Jazz. Singel w całości nagrany przez najlepiej znany skład osobowy w historii formacji: Derrick McKenzie, Toby Smith, Stuart Zender i Wallis Buchanan, okazał się strzałem w dziesiątkę, dzięki czemu zespół podpisał kontrakt z wytwórnią Sony i w roku 1993 przyniósł pierwszy pełnoprawny album – Emergency on Planet Earth, zawierający między innymi przebój "Too Young to Die".

W 1994 roku Jamiroquai wydaje drugi album studyjny The Return of the Space Cowboy, który w 1996 roku doczekał się na wyspach statusu platynowej płyty (ponad 600 000 sprzedanych egzemplarzy).Trzeci album zespołu, Travelling Without Moving, wydany został 9 września 1996 roku. Kolejny album grupa wydała po trzech latach. Wydany 14 lipca 1999 Synkronized był pierwszym w historii zespołu albumem, który trafił na pierwsze miejsce brytyjskiej listy przebojów.W 2001 roku, światło dziennie ujrzało wydawnictwo A Funk Odyssey. Premiera najnowszego albumu – Dynamite miała miejsce 20 czerwca 2005 roku.

Skład
■Jason Kay – Wokal
■Derrick McKenzie – Perkusja
■Sola Akingbola – Instrumenty perkusyjne
■Rob Harris – Gitara
■Matt Johnson – Klawisze
■Paul Turner – Bas
■Lorraine McIntosh – Chórki
■Hazel Fernandez – Chórki
w zespole Jamiroquai również zagrali: Nick Van Gelder, Adrian Revell, Stuart Zender, Winston Rollins, Andrew Levy, Simon Bartholomew, Simon Katz, Toby Smith, Wallis Buchanan, Darren Galea, Simon Carter, Nick Fyffe, Sammy Smith, Matthew Hare.

Dyskografia
Albumy studyjne
■Emergency on Planet Earth (1993)
■The Return of the Space Cowboy (1994)
■Travelling Without Moving (1996)
■Synkronized (1999)
■A Funk Odyssey (2001)
■Dynamite (2005)
Kompilacje
■Late Night Tales: Jamiroquai (2003)
■High Times: Singles 1992-2006 (2006)
DVD
■Live in Verona (2002)
■High Times: Singles 1992-2006 (2006)
■Live at Montreux 2003 (2007)
■Jamiroquai - At Tokyo Dome 1999 (2009)
Inne wydawnictwa
■Multiply Your Jamiroquai (2006) – płyta promocyjna wydana z okazji współpracy zespołu z koncernem komputerowym Intel
Single
Emergency on Planet Earth (1993-1994):

■When You Gonna Learn?
■Too Young To Die
■If I Like It I Do It (promocyjny)
■Emergency On Planet Earth
■Blow Your Mind
■Revolution 1993 (promocyjny)
The Return of the Space Cowboy (1994-1996):

■Stillness In Time
■Half The Man
■Light Years
■The Kids (Japonia)
■Morning Glory (promocyjny USA)
■Space Cowboy
Travelling Without Moving (1996-1999):

■Virtual Insanity
■Cosmic Girl
■Everyday (promocyjny USA)
■Alright
■High Times
■Travelling Without Moving (promocyjny)
■Do You Know Where You're Coming From? (M-Beat)
■In Store Jam (promocyjny USA)
Synkronized (1999-2001):

■Canned Heat
■Black Capricorn Day (Japonia, promocyjny)
■Soul Education (promocyjny Francja)
■Supersonic
■King For A Day
■Deeper Underground
■Hollywood Swinging (Japonia MD)
■I'm In The Mood For Love (Jools Holland)
A Funk Odyssey (2001-2005):

■Feel So Good
■Little L
■You Give Me Something
■Corner of the Earth
■Love Foolosophy
■Main Vein (promocyjny)
■Do It Like We Used to Do (promocyjny Hiszpania)
■An Online Odyssey (promocyjny witryny www zespołu)
■Bad Girls (remiks)
Dynamite (2005-2006):

■Feels Just Like It Should
■Seven Days In Sunny June
■(Don't) Give Hate A Chance
■Dynamite (promocyjny)
■Electric Mistress (promocyjny)
■Starchild (remiks)
■Talullah (remiks)
■Time Won't Wait (remiks)
High Times Singles 1992-2006 (2006-2009):

■Runaway
Linki zewnętrzne
■Oficjalna strona grupy (ang.)

1. Emergency on Planet Earth (1993)

2. The Return of the Space Cowboy (1994)

3. Travelling Without Moving (1996)

4. Synkronized (1999)

5. A Funk Odyssey (2001)

6. Dynamite (2005)

7. Rock Dust Light Star (2010)

Komentarze (0):

Zamknij

Największy serwis z tekstami piosenek w Polsce. Każdy może znaleźć u nas teksty piosenek, teledyski oraz tłumaczenia swoich ulubionych utworów.
Zachęcamy wszystkich użytkowników do dodawania nowych tekstów, tłumaczeń i teledysków!

Reklama | Kontakt | FAQ Polityka prywatności