2 203 455 tekstów, 21 681 poszukiwanych i 627 oczekujących
Fred Astaire
fred_astaire

Fred Astaire, właściwie Frederick Austerlitz (ur. 10 maja 1899 w Omaha, zm. 22 czerwca 1987 w Los Angeles) − amerykański aktor, tancerz, wokalista.Był synem żydowskiego imigranta z Austrii, Friedricha i Niemki, Johanny z d. Geilus. Zaczął występować w wieku 7 lat z siostrą Adele w duecie, który rozpadł się dopiero po jej zamążpójściu w 1931. Jego partnerkami były między innymi Ginger Rogers i Rita Hayworth[potrzebne źródło].

Przyczynił się do zasadniczej zmiany formuły musicalu filmowego[potrzebne źródło]. W jego filmach narracja jest prowadzona środkami muzycznymi, a postacie wypowiadają się w romantycznych sekwencjach tanecznych, filmowanych w długich płynnych ujęciach bez zbliżeń. Styl taneczny Astaire'a powstał z połączenia stepowania, tańca towarzyskiego i baletowego.


Nagrody
1950 – Oscar honorowy za całokształt pracy aktorskiej
1959 – nagroda Emmy
1961 – nagroda Emmy
1978 – nagroda Emmy
1981 – nagroda Amerykańskiego Instytutu Filmowego za całokształt twórczości

Wybrana filmografia
1933 – Tańcząca Wenus
1933 – Karioka
1934 - Wesoła rozwódka
1935 – Roberta
1935 – Panowie w cylindrach
1936 – Błękitna parada
1936 – Lekkoduch
1937 – Zatańczymy?
1937 – Kłopoty małej pani
1938 – Zakochana pani
1939 – Na skrzydłach sławy
1940 – Druga zwrotka
1940 – Broadway Melody of 1940
1941 – Marzenia o karierze
1942 – Moja najmilsza
1942 - Gospoda Świąteczna
1943 - The Sky's The Limits
1945 - Rewia na Broadwayu
1945 – Jolanda i złodziej
1946 - Blue Skies
1948 – Parada wielkanocna
1949 – Przygoda na Broadwayu
1950 – Trzy krótkie słowa
1950 - Niech Żyje Taniec
1951 – Królewskie wesele
1952 – Nowojorska piękność
1953 – Wszyscy na scenę
1955- Tajemniczy Opiekun
1957 – Zabawna buzia
1957 – Jedwabne pończoszki
1959 – Ostatni brzeg
1968 – Tęcza Finiana
1974 - Płonący wieżowiec
1974 - To jest rozrywka!

Brak dyskografii tego artysty

Edytuj dyskografię >>

tekstowo.pl
2 203 455 tekstów, 21 681 poszukiwanych i 627 oczekujących

Największy serwis z tekstami piosenek w Polsce. Każdy może znaleźć u nas teksty piosenek, teledyski oraz tłumaczenia swoich ulubionych utworów.
Zachęcamy wszystkich użytkowników do dodawania nowych tekstów, tłumaczeń i teledysków!


Reklama | Kontakt | FAQ Polityka prywatności