tekstowo.pl
1 626 093 tekstów w serwisie, 16 627 poszukiwanych i 985 oczekujących
wyszukiwanie zaawansowane >
Przeglądaj wykonawców na literę
Ewa Farna
Fanów: 1342
Zobacz teksty piosenek >
ewa_farna
O wykonawcy Płyty

Ewa Farna (ur. 12 sierpnia 1993 w Trzyńcu w Czechach) – polska piosenkarka pop-rockowa, autorka tekstów i kompozytorka pochodząca z Zaolzia.

Biografia

Ewa Farna pochodzi z polskiej rodziny mieszkającej na Zaolziu. W domu mówi gwarą cieszyńską, a śpiewa w języku czeskim i polskim. Mieszka w Wędryni, w czeskiej części Śląska Cieszyńskiego, chociaż ma też mieszkania w Warszawie i Pradze. Uważa się za Polkę. Od dziecka związana jest z muzyką, brała aktywny udział w konkursach i przeglądach piosenek, grała również na fortepianie. Pasjonuje się także sportem, przed rozpoczęciem kariery wokalnej była członkinią narciarskiego klubu sportowego SKI Beskid, gdzie specjalizowała się w slalomie oraz zjeździe.

W wieku 11 lat zwyciężyła w konkursie piosenki zorganizowanym na Morawach. Później zajęła pierwsze miejsce na Europejskim Festiwalu Młodzieży w Sosnowcu. Zwyciężyła również w Konkursie Piosenki Dziecięcej w Hawierzowie, gdzie została dostrzeżona przez Leszka Wronkę, znanego w Czechach polskiego producenta, kompozytora i autora tekstów. Przy jego pomocy nagrała materiał demo, który następnie został przekazany czeskiemu oddziałowi Universal Music Group. W tym samym czasie wzięła udział w programie "Szansa na sukces" z piosenkami, których autorem jest Jacek Cygan, gdzie wykonała utwór "Za młodzi, za starzy" i zajęła pierwsze miejsce w odcinku. W finałowym występie zaśpiewała wspólnie z Ryszardem Rynkowskim, Jackiem Cyganem oraz Piotrem Rubikiem.

6 listopada 2006, w wieku 13 lat, zadebiutowała na rynku muzycznym z albumem "Měls mě vůbec rád", który wspiął się na szczyty rankingów sprzedaży w Czechach, uzyskując status platynowej płyty. Krążek ten przyniósł jej wiele prestiżowych nagród i wyróżnień, a także znaczną popularność w Czechach i na Słowacji. Druga płyta "Ticho" ukazała się 1 października 2007. Podobnie jak pierwsza, również uzyskała status platynowej płyty. 7 listopada 2008 odbyła się premiera koncertowego DVD "Blíž ke hvězdám", na której zarejestrowany został koncert w Pradze z 17 czerwca 2008. Było to najlepiej sprzedające się DVD w Czechach w roku 2008. Na płycie znalazła się jedna piosenka zaśpiewana w języku polskim – "Tam gdzie ty".

Na polskim rynku muzycznym zadebiutowała wydanym 9 listopada 2007 przez Universal Music Polska albumem "Sam na sam", który jest polską wersją pierwszego czeskiego albumu "Měls mě vůbec rád". Druga polska płyta – "Cicho" ukazała się 16 marca 2009 nakładem wydawnictwa Magic Records, wchodzącego w skład wytwórni Universal Music Polska. Album ten został wyróżniony Superjedynką podczas Festiwalu Piosenki Polskiej w Opolu w 2009, zyskując tym samym miano Płyty Roku. Na festiwalu Sopot Hit Festiwal 2009, piosenka Cicho uzyskała tytuł Polski Hit Lata 2009. W październiku 2010 roku, album "Cicho" uzyskał miano platynowej płyty, aby ostatecznie w 2012 roku stać się podwójną platyną.

26 października 2009 miała premierę piąta studyjna płyta wokalistki zatytułowana "Virtuálni". W lutym 2010 roku wydawnictwo "Cicho" uzyskało nominację do nagrody polskiego przemysłu fonograficznego Fryderyka w kategorii: album roku pop, a sama Ewa dostała nominację w kategorii Artystka Roku. 20 listopada ukazała się reedycja albumu "Cicho", która oprócz albumowych utworów na płycie CD zawiera także dodatkowe materiały wideo na płycie DVD.

W lipcu 2010 piosenkarka rozpoczęła roczną współpracę z firmą Oriflame, polegającą na udziale w kampanii promocyjnej nowej linii kosmetyków dla dziewcząt Very Me[16]. Owocem tej współpracy stała się sygnowana przez artystkę woda toaletowa Rock Angel . 5 listopada tego samego roku wydany został kolejny polskojęzyczny, szósty już album wokalistki zatytułowany EWAkuacja . Album ten zyskał tytuł złotej płyty już 2 tygodnie po premierze, a status platynowej w maju 2011 rok . Pierwszym Singlem promującym płytę była piosenka "EWAkuacja", która zdobyła liczne nagrody i wyróżnienia w różnych plebiscytach.

26 lutego 2011 roku na Gali VIVA Comet 2011 Ewa i raper Tede wykonali utwór "Wielkie Cicho", czyli pierwszy polski mashup, połączenie piosenek "Cicho" i "Wielkie Joł". W kwietniu 2011 roku wydany został kolejny, drugi już singel pt. "Bez Łez" , promujący płytę "EWAkuacja", który również stał się bardzo popularny i dotarł do pierwszego miejsca Polish Video Chart.

W 2011 roku wokalistka została twarzą kampanii "Postaw na Polskość", która miała na celu zachęcenie Polaków mieszkających na Zaolziu do deklarowania podczas spisu powszechnego swojej narodowości.

We wrześniu 2011 roku artystka, w związku z obchodzonymi w sierpniu osiemnastymi urodzinami, zagrała wraz z zespołem koncert urodzinowy, który odbył się 7 września w Hali Expo Silesia w Sosnowcu. Na koncercie gościnnie wystąpił zespół Afromental. Sama piosenkarka uważa koncert za swój największy projekt muzyczny w dotychczasowej karierze. Koncert zarejestrowany został na płycie DVD, której premiera miała miejsce 14 listopada. Singlem promującym album została piosenka Nie przegap. Piosenka dotarła do 3 miejsca listy Polish Airplay Chart oraz 1 miejsca Polish Video Chart. Drugi koncert urodzinowy odbył się 23 września w Hali Vodovej w czeskim Brnie. Również na tym koncercie gościnnie zagrał inny zespół, tym razem był to czeski Toxique. Podobnie jak polski koncert, także to wydarzenie zostało uwiecznione na płycie DVD pt. 18 Live, a swą premierę miało 28 listopada, dokładnie dwa tygodnie po polskim DVD. Singlem promującym płytę została piosenka Sama Sobě.

Na początku października 2011 roku wydała nowy singiel Monster High będący częścią kampanii reklamowej firmy Mattel wprowadzającej na polski rynek markę Monster High, której twarzą została artystka]. W październiku rozpoczęła współpracę z siecią Subway, użyczając wizerunku na potrzeby kampanii reklamowej Sub of the day.

W 2011 roku zdobyła na MTV Europe Music Awards nagrodę w kategorii Najlepszy Polski Artysta. Została również nominowana w kategorii Najlepszy Europejski Artysta. Artystka zdobyła również nagrodę w kategorii Najlepsza Wokalistka w Czeskich Słowikach.

W lutym 2012 roku, wokalistka otrzymała trzy nagrody na gali VIVA Comet Awards: Artystka Roku, Najlepsze na VIVA-TV.PL "Bez Łez", Dzwonek Roku "Bez Łez".

Dnia 22 maja 2012 r. Ewa Farna spowodowała w Czechach wypadek drogowy. Według czeskiej policji była pod wpływem alkoholu. W swoim oświadczeniu, wokalistka, jako przyczynę wypadku, podała (cyt.) "zmęczenie spowodowane nieprzespanymi nocami przed egzaminem maturalnym".

13 lipca 2012 roku okazało się, że Ewa Farna wystąpi w trzeciej edycji programu TVP Bitwa na głosy jako trenerka drużyny z Sosnowca. Casting odbył się 16 sierpnia. Po 10. tygodniach zmagań w programie, piosenkarka doprowadziła swoją drużynę do finału, gdzie ostatecznie zajęli 2. miejsce, ulegając drużynie Andrzeja Piasecznego. W listopadzie 2012 została jedną z jurorek „SuperStar”, czesko-słowackiego programu typu talent show, do którego castingi odbywały się w listopadzie i grudniu. 24 marca 2013 Farna wygrała statuetkę w Kids’ Choice Awards 2013 emitowanym w stacji Nickelodeon jako Najlepsza Polska Gwiazda.

4 sierpnia wraz z Eweliną Lisowską supportowała koncert kanadyjskiej wokalistki Nelly Furtado podczas The Tall Ships Races 2013 w Szczecinie.

21 października 2013 odbyła się premiera jej kolejnego polskojęzycznego albumu pt. (W)INNA?, promowanego singlami "Znak" (3. miejsce na liście Polish Airplay Chart) oraz "Ulubiona rzecz". Płyta zadebiutowała na 7. miejscu listy OLiS. W styczniu 2014 roku krążek uzyskał status złotej płyty.

W grudniu 2013 wokalistka oficjalnie potwierdziła swój udział w IV edycji programu TVN X Factor na stanowisku czwartego jurora obok Tatiany Okupnik, Czesława Mozila i Kuby Wojewódzkiego. Pierwszy casting odbył się 9 stycznia 2014.

W kwietniu 2014 otrzymała dwie nominacje do Superjedynek, odbywających się w ramach Krajowego Festiwalu Piosenki Polskiej w Opolu, w kategoriach: SuperArtystka i SuperAlbum (za "(W)Inna?"). Ostatecznie zdobyła statuetkę w kategorii SuperAlbum.

W czerwcu otrzymała nominację Eska Music Awards 2014 w kategorii Najlepsza artystka.

23 sierpnia 2014 na Polsat Sopot Festival otrzymała Słowika Publiczności (za piosenkę „Cicho”).

14 listopada miała premierę ósma studyjna płyta wokalistki zatytułowana „Leporelo”.

W listopadzie 2014 otrzymała nominację do Telekamer „Tele Tygodnia” 2015 w kategorii Muzyka.

W lutym 2015 Farna zajęła 17. miejsce w plebiscycie radia RMF FM na artystę 25-lecia.


Dyskografia

Płyty

„Měls mě vůbec rád” (2006)
„Ticho” (2007)
„Sam na sam” (2007)
„Blíž ke hvězdám” (2008)
„Cicho” (2009)
„Virtuální” (2009)
„EWAkuacja” (2010)
„Live” (2011)
„18 Live” (2011)
„(W)Inna?” (2013)
„Leporelo” (2014)

Single

„Měls mě vůbec rád” (2006)
„Zapadlej krám” (2006)
„Ticho” (2007)
„La la laj” (2007)
"Jaký to je” (2007)
„Tam gdzie nie ma dróg" (2007)
„Oto ja” (oraz Kuba Molęda) (2008)
„Boží mlejny melou” (2008)
„Cicho" (2009)
„Dmuchawce, latawce, wiatr" (2009)
„Toužím" (2009)
„Ty jsi král” (2009)
„La la laj" (wersja polskojęzyczna) (2010)
„Maska” (2010)
„Stejný cíl mám dál” (oraz Jan Bendig) (2010)
„Nie zmieniajmy nic” (oraz Kuba Molęda) (2010)
„Ewakuacja” (2010)
„Bez Łez” (2011)
„Nie przegap” (2011)
„Sama sobě” (2011)
„Monster High” (2011)
„Toxique Girls” (oraz Toxique) (2012)
„Znak” (2013)
„Ulubiona rzecz” (2013)
„Leporelo” (2014)
„Tajna misja” (2014)
„Z nálezů a krás” (2014)
„W silnych ramionach” (Lubert feat. Ewa Farna) (2014)
„Rutyna” (2015)


Filmografia

– „Ošklivka Katka” (jako ona sama, gościnnie, 2007, serial w reżyserii Fernando Gaitan Salom)
– „Hela w opałach” (jako Martyna, córka Eryka, odc. 48 pt. „Córeczka tatusia”, gościnnie, 2008, serial w reżyserii Andrzeja Kostenki)

Muzycy

Obecny skład zespołu Ewy Farnej

– Martin Chobot – gitara elektryczna
– Tomáš Fuchs – gitara elektryczna
– Tomáš Lacina – gitara basowa
– Jan Steinsdörfer (Honza) – klawisze
– Roman Vicha – perkusja

Byli członkowie

– Lukáš Pavlík – perkusja
– Marcus Tran – gitara
– Honza Ponocný – gitara
– Jan Lstibůrek – gitara basowa
– Roman Lontadze – perkusja


Linki

Oficjalna polska strona internetowa: http://www.ewafarna.pl/
Oficjalna czeska strona internetowa: http://www.ewafarna.cz/
Oficjalna strona Międzynarodowego Zlotu Fanów: http://www.zlot-ewafarna.pl/

1. Měls mě vůbec rád (2006)

2. Sam na sam (2007)

3. Ticho (2007)

4. Ewa Tour 2008: Blíž ke hvězdám (2008)

5. Cicho (2009)

6. Cicho. Edycja Specjalna (2009)

7. Virtuální (2009)

8. 18 Live (2011)

9. Live! Niezapomniany koncert urodzinowy (2011)

10. (W)inna? (2013)

11. Leporelo (2014)

12. G2 Acoustic Stage (2015)

13. Inna (2015)

14. Best Of (2016)

Komentarze (286):

farnocholiczka
Farnocholiczka 04 stycznia 2013 22:08
(+7) + -
Ewcia ma fantastyczny głos normalnie mnie nim powala.♥♥

myszka876
myszka876 03 stycznia 2013 17:54
(+6) + -
Uwielbiam Ewę ;-)

Julie95 03 stycznia 2013 14:33
(+2) + -
Ucze sie Polski i rozumiem co wy piszecie ale moze beda bledy.
Ewa nie jest kopia Doda i niech nia nie bedzie. Zawsze Ewa byc dobra piosenkarka i nie jest rzadnym plastkiem (co kolwiek to znaczyc). Ona ma mocny glos i nie gra rocka. Niech zostac tym kim jest bo byla dobra. :)

adiadi17hhh 01 stycznia 2013 21:04
(+6) + -
ewa jest super piosenkarką xD

olga200
Olga200 30 grudnia 2012 13:02
(-1) + -
Lubię ją, jest spoko,ale kiedyś była lepsza...Szkoda,że wtedy jej nie lubiłam.:(

alice01
Alice01 27 grudnia 2012 13:26
(+2) + -
Jestem wielką fanką Ewy i jak dla mnie to najlepsza piosenkarka. Jest bardzo utalentowana, zawsze jest sobą. Informacja dla wszystkich fanów Ewy: WE WIOSNĘ 2013 ROKU EWA MA ZAMIAR WYDAĆ DWIE NOWE PŁYTY: POLSKĄ I CZESKĄ. Z niecierpliwością czekam <333

natkapietruchy
natkapietruchy 11 grudnia 2012 19:16
(0) + -
ja uwielbiam ewke wszystkie jej piosenki mają takia jakis przekaz :)))

midnightsunn
MidnightSunn 09 grudnia 2012 11:47
(+3) + -
BoskiNorbi - to sobie poczekasz.

lubiezelki150
LubieZelki150 23 listopada 2012 20:44
(+9) + -
Nie ma co porównywać Dodzi i Ewy. Dla mnie to dwa różne światy . Doda jest plastikiem . Ewa JESZCZE nim nie jest i oby nim nie została.

kristenforbes
kristenforbes 21 listopada 2012 11:37
(-2) + -
Czysta komercha nic więcej.stefka98:ja też kocham Amy Lee. I żałuję,że tak dużo osób nie wysila swej mózgownicy tylko ciągle"Bez łez bez łez'' albo jakaś zasrana Ewakuacja. Ja osobiście nigdy nie lubiłam ani Farny ani Dody(jak dla mnie Farna to jej młodsza wersja).Gdy miałam 8 lat czy 9 nie pamiętam dokładnie słuchałam Rocka-rozpoczęla się moja przygoda z Ev.(Farna gamonie śpiewa czysty popika nie Rock/Pop. Nie wiem co za idiota wymyślił tą bzdurę.To,że w paru piosenkach słychać gitary elektryczne to jeszcze nie znaczy ,że to ROCK)
Jako 8-latka słuchałam tylko jednej popowej wokalistki,która miała fajne teksty i świetny głos-to EWELINA FLINTA
Teraz słucham tylko Rocka gotyku i metalu z ''popu'' czasami utwory Anny Marii Jopek ,Justyny Steczkowskiej, Kasi Kowalskiej.Te babki mają głos nawet fajną muzykę i są ARTYSTKAMI.
Z całym szacunkiem fani Ewy-wasza idolka już pomału ''odpada''. Jeszcze 2 lata a potem10letnie fanki wymienią ją na inny "młodszy , lepszy model''
Tyle od kristenforbes:)

Zamknij

Największy serwis z tekstami piosenek w Polsce. Każdy może znaleźć u nas teksty piosenek, teledyski oraz tłumaczenia swoich ulubionych utworów.
Zachęcamy wszystkich użytkowników do dodawania nowych tekstów, tłumaczeń i teledysków!

Reklama | Kontakt | FAQ Polityka prywatności