1 716 015 tekstów, 18 091 poszukiwanych i 406 oczekujących
DJ Tiesto
dj_tiesto

Właściwie Tijs Michiel Verwest. Holenderski Dj i producent muzyczny. Wielokrotnie wyróżniony tytułem najlepszego DJ-a w plebiscycie czasopisma DJMag.
Tiësto prowadzi autorską audycję radiową zatytułowaną Tiësto's Club Life, emitowaną m.in. na antenie holenderskiej rozgłośni Radio 538, brytyjskiej BBC Radio 1 oraz polskiej RMF MAXXX.

Biografia:
Verwest karierę rozpoczął od organizowania i prowadzenia imprez szkolnych. Współpracował z kilkunastoma klubami w Holandii, gdzie zdobywał doświadczenie w miksowaniu utworów muzycznych. Wkrótce potem nawiązał współpracę z agencją artystyczną ID&T Agency. Wtedy też poznał swojego późniejszego przyjaciela Arny Binka, z którym w 1997 roku założył wytwórnię muzyczną Black Hole Recordings, która współpracuje z koncernem medialnym Universal Music Group[3].
Tiësto zyskał popularność za sprawą remiksów, które tworzy od 1999 roku. W 2000 roku jego remiks nagrania "The Silence" Delerium znalazł się na szczytach zestawień muzycznych w USA. W 2001 roku Tiësto uruchomił Magik Muzik, część wytwórni, która wydaje remiksy jego ulubionych piosenek[potrzebne źródło]. Tworzył wspólnie nagrania z takimi producentami jak Armin van Buuren (w projekcie Alibi) czy Ferry Corsten (Gouryella). Ponadto współpracował z takimi wykonawcami jak Timbaland, Justin Timberlake, Maxi Jazz (Faithless) oraz Madonną. Tiësto posiada swoją własną figurę w gabinecie figur woskowych Madame Tussaud. W 2003 zorganizował swój pierwszy solowy koncert[potrzebne źródło]. Również w 2003 roku podczas MTV Europe Music Awards zdobył on tytuł najlepszego holenderskiego wykonawcy[4].
W 2004 roku wystąpił podczas koncertu na Igrzyskach Olimpijskich w Atenach. Specjalnie na tę okazję stworzył album Parade of the Athletes[3]. W 2004 roku zagrał także w komedio-dramacie pt. It's All Gone Pete Tong, związany z życiem Franka Wilde'a oraz w filmie Hey DJ również traktującym o muzyce klubowej. Tiesto od 2006 roku jest głównym ambasadorem organizacji Dance4life, która pomaga młodym ludziom chorym na AIDS. Specjalnie dla tego celu wraz z Maxi Jazzem skomponował utwór "Dance4Life". W tym samym roku firma Reebok podpisała z nim kontrakt na produkcję odzieży sportowej sygnowanej jego imieniem.
W 2007 został otwarty klub DJ-a Tiësto o nazwie Cineac w Amsterdamie. Pod koniec 2007 roku wraz z domem mody Giorgia Armaniego, Armani Exchange zaprojektował serię koszulek "Remix The Future". Dochód ze sprzedaży odzieży został przekazany na rzecz organizacji charytatywnej Mercy Corps.
Czasopismo DJMag co roku publikuje listę stu najlepszych międzynarodowych DJ-ów, wybieranych przez publiczność. DJ Tiësto w latach 2002, 2003, 2004 zajął pierwsze miejsce, w latach 2005, 2007, 2008, 2009 zajął drugie miejsce, natomiast w 2006, 2010 roku zajął trzecie miejsce. W 2001 roku zajął szóste miejsce, a w 2000 dwudzieste czwarte.

Wideografia:
-Live at Innercity: Amsterdam RAI (1999)
-Another Day at the Office (2003)
-Tiësto in Concert (2003)
-Tiësto in Concert 2 (2004)
-Copenhagen: Elements of Life World Tour (2008)

Filmografia:
-Raves: The Experience (2000, jako on sam)
-Dance TV (2000, jako on sam)
-Tiësto: Another Day at the Office (2003, jako on sam)
-Tussen de sterren (2003, jako on sam)
-Athens 2004 Olympic Games Opening Ceremony (2004, jako on sam)
-It's All Gone Pete Tong (2004, jako on sam)
-Hey DJ (2005, jako on sam)
-Liquid Vinyl (2005, jako on sam)
-Lydverket (2005, jako on sam)
-De wereld draait door (2006, jako on sam)
-De Nieuwste show (2008)

Koncerty w Polsce:
-Leszno, Klub Relaks, 21 lipca 2004
-Wrocław, Hala Ludowa, CEE Tour, 19 listopada 2005
-Wrocław, Hala Ludowa, Elements of Life Tour, 14 kwietnia 2007
-Kołobrzeg, Sunrise Festival, 26 lipca 2008
-Poznań, Stadion Miejski w Poznaniu, Stadium of Sound, 6 września 2008
-Gdańsk, Stocznia,Club Show, 16 lipca 2009
-Gdańsk, Plac Zebrań Ludowych, Kaleidoscope World Tour, 10 lipca 2010

1. In My Memory [solowy] (2001)

2. Just Be [solowy] (2004)

3. Parade of the Athletes [solowy] (2004)

4. Just Be: Remixed [z remixami] (2005)

5. Elements of Life [solowy] (2007)

6. Elements of Life: Remixed [z remixami] (2008)

7. Kaleidoscope [solowy] (2009)

8. Kaleidoscope: Remixed [z remixami] (2010)

9. A Town Called Paradise [solowy] (2014)

Komentarze (2):

MistoMs 24 stycznia 2020 18:17
(0)
Tiesto rządzi!

Daiktar 06 kwietnia 2012 15:45
(+5)
To bez wątpienia król muzyki Trance!!! Uwielbiam każde piosenki i są mega!!!! Tiesto rządzi!!! :D

tekstowo.pl
1 716 015 tekstów, 18 091 poszukiwanych i 406 oczekujących

Największy serwis z tekstami piosenek w Polsce. Każdy może znaleźć u nas teksty piosenek, teledyski oraz tłumaczenia swoich ulubionych utworów.
Zachęcamy wszystkich użytkowników do dodawania nowych tekstów, tłumaczeń i teledysków!


Reklama | Kontakt | FAQ Polityka prywatności