Teksty piosenek > D > Dimmu Borgir > O zespole
2 479 298 tekstów, 31 594 poszukiwanych i 227 oczekujących
Dimmu Borgir
dimmu_borgir

Dimmu Borgir - norweski zespół założony w 1993 roku z inicjatywy pięciu muzyków: Shagrath’a, Silenoza, Brynjarda Tristana, Tjodalva oraz Stiana Aarstada. Nagrano wtedy minialbum - „Inn Evighetens Morke” (W ciemnościach wieczności). Zespół grał melancholijny black metal z dużym udziałem instrumentów klawiszowych. Nazwa zespołu oznacza bramę łącząca ziemię z piekłem z islandzkiej legendy co na język polski tłumaczy się jako Mglista Twierdza bądź Mroczne Grodzisko. Teksty zespołu oscylują wokół satanizmu, mizantropii, anty-chrześcijaństwa oraz buntu.

W latach 1995-97 wydali 3 albumy, po których ich styl zmienił się na szybszy i agresywniejszy, nieodłącznym elementem zaczęły być melodyjne partie na klawiszach które łatwo przypadałyby do gustu słuchaczowi. Zespół zaczął być nastawiony na szerszą publikę, brał udział w publicznych festiwalach muzycznych, teledysk do „Mourning Palace” ukazywany był na stacji MTV,a ze względu na obecność autentycznej orkiestry lub symfonii albumy „Spiritual Black Dimensions” (1999), „Puritanical Euphoric Misanthropia” (2001), „Death Cult Armageddon” (2005) były nagradzane i wysoko oceniane przez osoby, które nie miały pojęcia na temat gatunku black metal. Najnowszy album, „In Sorte Diaboli”, ukazał się 27 kwietnia 2007 roku. Stał się on najbardziej dochodowym albumem w historii grupy, w USA po tygodniu od oficjalnej premiery zostało sprzedanych ponad 140.000 egzemplarzy, z podobnie ciepłym przyjęciem spotkał się on w Europie.

30 sierpnia 2008 do zespołu dołączył nowy perkusista, Polak Daray Brzozowski (ex-Vader), który zastąpił Hellhammera.

Obecny skład:

Stian Tomt ”Shagrath” Thoresen (Chrome Division) - wokale (1993-)
Sven Atle ”Erkekjetter Silenoz” Kopperund (ex-Nocturnal Breed) - gitara (1993-)
Thomas Rune ”Galder” Andersen (ex-Old Man’s Child) - gitara (2000-)
Darek ”Daray” Brzozowski (Vesania, ex-Vader, Black River) - perkusja (2008-, sesyjnie)

Ważniejsza dyskografia:

Inn I Evighetens Mørke EP (grudzień 1994)
For All Tid (4.12.1994)
Stormblåst (25.01.1996)
Devil’s Path EP (19.06.1996)
Enthrone Darkness Triumphant (30.05.1997)
Live & Plugged vol. 2 VHS (1998)
Godless Savage Garden EP (13.07.1998)
Spiritual Black Dimensions (1.03.1999)
Puritanical Euphoric Misanthropia (12.03.2001)
Alive in Torment EP (26.02.2002)
World Misanthropy DVD (8.06.2002)
Death Cult Armageddon (8.09.2003)
Stormblåst MMV (11.11.2005)
In Sorte Diaboli (17.04.2007)
The Invaluable Darkness DVD (10.10.2008)
Abrahadabra (24.09.2010)
Eonian (04.05.2018)

1. For All Tid (1994)

2. Stormblåst (1996)

3. Enthrone Darkness Triumphant (1997)

4. Spiritual Black Dimensions (1999)

5. Puritanical Euphoric Misanthropia (2001)

6. Death Cult Armageddon (2003)

7. Stormblåst (re-recorded) (2005)

8. In Sorte Diaboli (2007)

9. Abrahadabra (2010)

10. Eonian (2018)

11. Inspirato Profanus (compilation) (2023)

Komentarze (6):

lucy333 22.01.2024, 15:22
(0)
Do "Death Cult Armageddon" byli świetni, potem niestety z górki...

miodzio2002 22.06.2013, 15:26
(0)
@Ticzer: Ave kurwaa !!!

Pokaż powiązany komentarz ↓

xXapathyXx 23.05.2013, 10:30
(0)
Moglibyście wstawić zdjęcie trójki Dimmu, a nie samego Shagratha. Szkoda jedynie, że Dimmu uznają tylko za tę "trójkę" ;)

dimmuborgir 28.04.2012, 12:55
(+1)
Progenies Of The Great Apocalypse to najlepszy ich kawałek.

dimmuborgir 23.03.2012, 19:49
(+7)
Dimmu Borgir - najlepszy zespół black metalowy. Świetny wokal, perkusja Daraya, gitary, klawisze po prostu świetni.

Ticzer 12.01.2011, 19:10
(+5)
In Sorte Diaboli! Kurva!

tekstowo.pl
2 479 298 tekstów, 31 594 poszukiwanych i 227 oczekujących

Największy serwis z tekstami piosenek w Polsce. Każdy może znaleźć u nas teksty piosenek, teledyski oraz tłumaczenia swoich ulubionych utworów.
Zachęcamy wszystkich użytkowników do dodawania nowych tekstów, tłumaczeń i teledysków!


Reklama | Kontakt | FAQ Polityka prywatności