Teksty piosenek > A > Army Of Lovers > O zespole
2 481 807 tekstów, 31 584 poszukiwanych i 308 oczekujących
Army Of Lovers
army_of_lovers

Army of Lovers – szwedzka popowa grupa muzyczna

Nazwa formacji została zaczerpnięta z filmu "Armee der Liebenden", poświęconemu gejowskiemu aktywiście Rosie von Praunheimowi, którego tytuł nawiązuje do Świętego Zastępu.


Historia

Zespół (wówczas pod nazwą Barbie) założyli w 1987 r. w Sztokholmie Camilla Henemark, Jean-Pierre Barda, Alexander Bard.. Przed karierą w Army of Lovers, Alexander Bard występował jako artysta transwestyta o pseudonimie "Barbie". Pod pseudonimem "Farouk" występował Jean-Pierre Barda. Camilla Henemark na scenie znana jako La Camilla występowała wtedy pod pseudonimem "Katanga". Po raz pierwszy spotkali się razem w sztokholmskiej dyskotece "Zanzibar" w 1987 roku i postanowili działać razem. Wtedy też w klubie "Zanzibar" odbył się ich pierwszy wspólny koncert.
Army of Lovers.png

Po odejściu w roku 1991 La Camilli w grupie występowała Michaela Dornonville de la Cour. W roku 1992 dołączyła Dominika Peczynski. Rok 1995 to powrót La Camilli (i tym samym odejście de la Cour). W 1996 roku Bard założył następny zespół - Vacuum, a 7 lat później grupę Bodies Without Organs. Ostatnio Bard założył zespół Gravitonas.

Zespół Army of Lovers istniał do 2001 r., wydał 9 albumów oraz kilkadziesiąt singli, z których najwyżej na listach przebojów notowany był utwór Crucified.

Zespół Army of Lovers w 2013 roku zjednoczył się, by walczyć o reprezentowanie Szwecji na Konkursie Piosenki Eurowizji 2013 w Malmö z piosenką Rockin' the ride.

25 sierpnia 2013 roku grupa wystąpiła w Polsce podczas koncertu Lata Zet i Dwójki w Uniejowie, gdzie wykonała utwory „Crucified 2013” oraz „Signed On My Tattoo”[1].
Dyskografia

1990 - Disco Extravaganza
1991 - Army Of Lovers (Disco Extravaganza US Edition)
1991 - Massive Luxury Overdose
1992 - Massive Luxury Overdose (US Edition)
1993 - The Gods of Earth and Heaven
1994 - Glory, Glamour and Gold
1995 - Les Greatest Hits
1996 - Les Greatest Hits (UK Edition)
2001 - Le Grand Docu-Soap
2001 - Le Remixed Docu-Soap
2013 - Big Battle of Egos
2013 - Scandinavian Crime EP

Single

1988 - When the Night is Cold
1988 - Love Me like a Loaded Gun
1989 - Baby's Got a Neutron Bomb
1990 - My Army of Lovers
1990 - Ride the Bullet
1990 - Supernatural
1991 - Crucified
1991 - Obsession
1991 - Candyman Messiah
1992 - Ride the Bullet
1992 - Judgement Day
1993 - Israelism
1993 - I Am
1993 - La Plage de Saint Tropez
1994 - Sexual Revolution
1994 - Lit de Parade
1995 - Give My Life
1995 - Life Is Fantastic
1995 - Venus & Mars
1996 - King Midas
2001 - Hands Up
2001 - Let the Sunshine In
2013 - Rockin the Ride
2013 - Signed On My Tattoo
2013 - Crucified 2013
2014 - People Are Lonely

1. LP-CD: Army Of Lovers ‎- Disco Extravaganza, (Ton Son Ton, ARMYCD-1 - Szwecja) (1990)

2. LP-vinyl: Army Of Lovers ‎- Massive Luxury Overdose, (Ultrapop, ULT 9502-1 - Niemcy) (1991)

3. S-vinyl/12” Maxi: Army Of Lovers ‎- Israelism, (Stockholm Records, STOT 522 - Szwecja) (1993)

4. S-CD: Army Of Lovers ‎- La Plage De Saint Tropez, (Stockholm Records, 861 653-2 - Europa) (1993)

5. The Gods of Earth and Heaven (1993)

6. LP-CD: Army Of Lovers ‎- Glory Glamour And Gold, (Stockholm Records, 523 614-2 - Europa) (1994)

7. S-vinyl/12” Maxi: Army Of Lovers ‎- Lit De Parade, (Stockholm Records, 853 383-1 - Szwecja) (1994)

8. S-CD: Army Of Lovers ‎- Give My Life, (Stockholm Records, 579 782-2 - Szwecja) (1995)

9. LP-CD: Army Of Lovers ‎- Les Greatest Hits, (Stockholm Records, 531 010-2 - Europa) (1996)

10. LP-CD: Army Of Lovers ‎- Let The Sunshine In, (Stockholm Records, 158 659-2 - Szwecja) (2001)

11. Le Grand Docu-Soap (2001)

tekstowo.pl
2 481 807 tekstów, 31 584 poszukiwanych i 308 oczekujących

Największy serwis z tekstami piosenek w Polsce. Każdy może znaleźć u nas teksty piosenek, teledyski oraz tłumaczenia swoich ulubionych utworów.
Zachęcamy wszystkich użytkowników do dodawania nowych tekstów, tłumaczeń i teledysków!


Reklama | Kontakt | FAQ Polityka prywatności