tekstowo.pl
1 679 273 tekstów w serwisie, 17 351 poszukiwanych i 611 oczekujących
wyszukiwanie zaawansowane >
Przeglądaj wykonawców na literę
5 Seconds of Summer
Fanów: 514
Zobacz teksty piosenek >
5_seconds_of_summer
O wykonawcy Płyty

5 Seconds of Summer (5SOS) to australijski zespół grający muzykę pop punk/ pop rock. Został założony w roku 2011 w Sydney, w skład wchodzą : Luke Hemmings (główny wokal, gitara), Michael Clifford (gitara, wokal), Calum Hood (bas, wokal), Ashton Irwin (perkusja, wokal). Zespół zaczął swoją działalność od wrzucania na YouTube filmików z coverami, które szybko zdobyły popularność. Ich sława wzrosła do międzynarodowej, kiedy One Direction zaprosili ich do uczestniczenia w ich trasie koncertowej Take Me Home Tour.

W lutym 2014 roku wydali piosenkę She Looks So Perfect, która zdobyła szczyty list przebojów w Australii, Nowej Zelandii, Irlandii i Wielkiej Brytanii. Ich pierwszy album 5 Seconds of Summer został wydany w czerwcu 2014 roku i osiągnął pierwsze miejsce w 11 państwach. W grudniu 2014 roku wydali album z piosenkami śpiewanymi na żywo LIVESOS.

2011 - 2012 Pochodzenie i debiut
5 Seconds of Summer rozpoczęli swoją karierę w grudniu 2011 roku, kiedy Luke Hemmings, Michael Clifford i Calum Hood, którzy uczęszczali do Norwest Christian College, zaczęli wstawiać covery popularnych piosenek na YouTube na profil Hemmingsa.
Pierwszym video Hemmingsa był cover piosenki Mike Posnera - Please don't go, który opublikował 3 lutego 2011 roku. Ich cover piosenki Chrisa Browna - Next to You osiągnął ponad 600,000 odtworzeń. W grudniu 2011 roku do zespołu dołączył perkusista - Ashton Irwin.

Zespół przyciągał wielu przedstawicieli dużych wytwórni muzycznych i w końcu podpisał umowę z Sony ATV Music Publishing. Pomimo nie posiadania promocji, oprócz Facebooka i Twittera, ich pierwsza Epka zatytułowana Unplugged osiągnęła 3 miejsce na australijskim iTunes i była w Top 20 w Nowej Zelandii i Szwecji. Ich międzynarodowa sława znacznie wzrosła, kiedy członek One Direction Louis Tomlinson opublikował link do videa ich piosenki Gotta Get Out, pisząc, że jest ich fanem. 5 Seconds of Summer zainteresował się również inny członek One Direction Niall Horan, który opublikował 19 października 2012 roku na Twitterze link do ich pierwszego singla Out of My Limit.

2013- dziś 5 Seconds of Summer i LIVESOS
14 lutego 2013 roku 5SOS potwierdziło, że będzie supportem One Direction na ich światowej trasie koncertowej Take Me Home. Trasa ruszyła 23 lutego na arenie O2 w Londynie i zespół dołączył do One Direction na koncertach w UK, USA, Australii i Nowej Zelandii, włączając siedem koncertów w Allphones Arena w rodzinnym Sydney. Podczas przerwy Take Me Home Tour zespół zagrał w Australii cykl koncertów, które wyprzedały się w parę minut. W tym właśnie czasie zespół stawał się coraz bardzie popularny i rozpoznawalny na świecie. 21 listopada 2013 powiadomili, że podpisali kontrakt z wytwórnią Capitol Records.

5 lutego 2014 roku 5 Seconds of Summer udostępnili ich pierwszy singiel She Looks so Perfect do przedpremierowego ściągnięcia na iTunes.
Przyjaźń między 5SOS i One Direction spowodowała podpisanie kontraktu z Modest Mangament. To doprowadziło do tego, że 5SOS byli nazywani przez media boysbandem, lecz członkowie zaprzeczali temu i mówili, że są po prostu zespołem. Odmiennie niż większość boysbandów pisali swoje własne piosenki, grali na instrumentach i nie tańczyli. Niemniej jednak zespół przyciągał grupę fanów tak jak boysbandy. Ashton Irwin porównał fanatyczne fanki, do tych które mają Fall Out Boy. John Feldmann, frontmen Goldfinger i producent 5 Seconds of Summer, powiedział, że fani 5SOS "fundamentalnie zmienili wygląd fanów pop punku", przypominają oni fanów zespołów z lat 90 takich jak Green Day i Blink-182.

Pod koniec marca 2014 roku She Looks so Perfect została wydana w UK. Pomimo tego, że znajdowała się ona tylko jeden dzień na pierwszym miejscu top na brytyjskim iTunes i kończyła tydzień niżej niż w top 10, 5 Seconds of Summer stali się jedynie czwartym australijskim zespołem, który osiągnął pierwsze miejsce w UK i pierwszym, który to zrobił od 14 lat.

5 marca 2014 roku zostało potwierdzone, że zespół ponownie dołączy do trasy One Direction, supportując ich w 2014 roku na trasie Where We Are w USA, Kanadzie, UK i Europie. 9 kwietnia 2014 roku epka She Looks so Perfect zadebiutowała na 2 miejscu Billboard 200.

9 maja 2014 roku ukazał się drugi singiel Don't Stop. Zadebiutował on na 2 miejscu w UK. Billboard powiedział, że piosenka jest utrzymana " w duchu She Green Day i All the Small Things Blink-182".

13 maja 2014 zespół potwierdził, że ich debiutancki album będzie się nazywał 5 Seconds of Summer i będzie zrealizowany 27 czerwca 2014 roku w Europie i Australii, a w innych częściach świata później. Album wygrał nagrodę Kerrang! ; Luke Hemmings powiedział, że to zaszczyt wygrać jedną i wszyscy są ogromnymi fanami Kerrang! Album zadebiutował na pierwszym miejscu Billboard 200 i osiągnął 1 miejsce w 13 krajach oraz był w top 10 w 26.

15 lipca 2014 5SOS wydali swój trzeci singiel Amnesia, który był jedyną piosenką nie napisaną przez zespół.

10 października 2014 roku został wydany czwarty singiel Good Girls.

22 listopada 2014 roku zespół zawiadomił, że wydadzą swój pierwszy album z piosenkami granymi na żywo, LIVESOS już 15 grudnia 2014 roku.

Pierwsza trasa koncertowa zespołu Rock Out with Your Socks Out rozpoczęła się 5 maja 2015 w Lizbonie, a zakończła się 13 września na Florydzie. Na koncercie w Lizbonie 5SOS zagrali pierwszy singiel z drugiej płyty. Piosenka nosi tytuł Permanent Vacation.

17 lipca 2015 roku ukazał się singiel She's Kinda Hot promujący drugą płyte Sounds Good Feels Good. Premiera albumu nastąpiła 23 października 2015 roku. Trasa koncertowa Sounds Live Feels Live promująca najnowszy album rozpoczęła się 19 lutego 2016 w Nagoya, a zakończyła się 5 października 2016 w Sydney.

Po trasie zespół zrobił sobie przerwę, aby odpocząć i nabrać sił przed wydaniem następnego albumu.

W lutym 2018 roku wydali piosenkę "Want You Back" będącą zapowiedzią ich najnowszego albumu. Album pt. "Youngblood" wyszedł 15 czerwcza 2018 roku.

W październiku 2018 roku z racji premiery filmu "Bohemian Rhapsody" nagrali cover piosenki Queen "Killer Queen"

7 lutego 2019 roku wraz z The Chainsmokers wypuścili piosenkę "Who Do You Love"

Hi or Hey Records
27 stycznia 2014 roku zespół powiedział, że założył własną wytwórnie Hi or Hey Records.
Na oficjalnej stronie Hey or Hey Records zespół wyjaśnił, że będą oni wydawać swoje projekty z pomocą Capitol Records.
24 marca 2015 roku do ich wytwórni dołączył zespół Hey Violet.

Styl muzyczny i wpływy
5 Seconds of Summer styl muzyczny jest określany jako pop punk, pop rock. Jako swoje inspiracje wymieniają m.in. McFly, Blink-182, All Time Low, Mayday Parade, Green Day, Boys Like Girls and Busted.

Członkowie zespołu
Luke Robert Hemmings - urodził się 16 lipca 1996 roku w Sydney. Swoją karierę zaczynał od wrzucania na swoje konto na YouTube, hemmo96, coverów. Jego mama ma na imię Liz, a tata Andrew. Posiada on także dwóch starszych braci Jacka i Bena. Jego ulubionymi zwierzętami są pingwiny, jego ulubionym wokalistą jest Josh Ramsay, jego celebrity crush to Mila Kunis.
Twitter - @Luke5SOS
Instagram- @lukehemmings

Michael Gordon Clifford - urodził się 20 listopada 1995 roku w Sydney. Jego rodzice to Karen i Daryl Clifford. Nie ma on rodzeństwa, Jego naturalny kolor włosów to blond, ale miał je już pofarbowane na m.in : zielony, niebieski, czerwony, biało-czarny, fioletowy czy różowy.
Twitter - @Michael5SOS
Instagram- @michaelgclifford

Calum Thomas Hood - urodził się 25 stycznia 1996 roku w Sydney. Jego rodzice to Joy i David Hood. Ma starszą siostrę Mali Koe. Z pochodzenia jest Nowozelandczykiem i Szkotem. Jego celebrity crush to Katy Perry, w przeszłości chciał zostać piłkarzem, jego ulubiony kolor to niebieski.
Twitter: @Calum5SOS
Instagram : @calumhood

Ashton Flether Irwin - urodził się 7 lipca 1994 roku w Sydney. Jego mama nazywa się Anna Maria Irwin. Ma dwójkę młodszego rodzeństwa : siostrę Lauren i brata Harry'ego. Jest on najstarszym członkiem zespołu, przed dołączeniem do 5SOS pracował w KFC.
Twitter: @Ashton5SOS
Instagram : @ashtonirwin

Dyskografia :
Albumy:
2014 - 5 Seconds of Summer
2014 - LIVESOS
2015 - Sounds Good Feels Good
2018- Youngblood

Epki:
2012 - Unplugged
2012- Somewhere New
2014 - She Looks so Perfect
2014 - Don't Stop
2014 - Amnesia
2014 - Good Girls

Single :
2012 - Out of My Limit
2014 - She Looks so Perfect
2014- Don't Stop
2014- Amnesia
2014- Good Girls
2014 - What I Like About You
2015 - She's Kinda Hot
2018- Want You Back
2018- Youngblood
2018- Lie To Me
2018- Valentine

Trasy koncertowe:
Support:
2012 - Hot Chelle Rae – Whatever World Tour
2013- One Direction – Take Me Home Tour
2014- One Direction – Where We Are Tour
2015- One Direction - On The Road Again Tour(Japonia)

Własne:
2012- Mini Australian Tour
2012 June- Twenty Twelve Tour
2012 November- First New Zealand Show
2013- Pants Down Tour (Australia)
2014 February & March- UK Tour
2014 March & April- 5 Countries 5 Days European Tour (Sweden, Germany, France, Italy & Spain)
2014 April- Stars, Stripes and Maple Syrup Tour (North America)
2014 May- There's No Place Like Home Tour (Australia)
2015 May - September- Rock Out with Your Socks Out Tour (UK, Europe, Australia, New Zealand, USA, Canada)
2016- Sounds Live Feels Live
2017- 5sos Summer
2018- 5sos3
2018- Meet You There Tour

1. Somewhere New EP (2012)

2. Unplugged EP (2012)

3. 5 Seconds of Summer (2014)

4. Amnesia EP (2014)

5. Don't Stop EP (2014)

6. Good Girls EP (2014)

7. Livesos (2014)

8. She Looks So Perfect EP (2014)

9. She's Kinda Hot EP (2015)

10. Sounds Good Feels Good (2015)

11. Youngblood (2018)

12. Calm (2020)

Komentarze (37):

michaelika
Michaelika 06 stycznia 2017 12:52
(-2) + -
Martwię się o nich... Szczególnie o Michaela i Caluma... Mam nadzieję, że dadzą radę nadal być zespołem... Martwię się... *crying*

kinga332
kinga332 20 kwietnia 2016 17:59
(0) + -
@sweatherweather: Oni sami nigdy nie nazwali się boysbandem a zespołem. W każdym wywiadzie podkreślają to więc winą nazywania ich boysbandem można obarczyć jedynie prezenterów ;)

Pokaż powiązany komentarz ↓

sweatherweather
sweatherweather 02 kwietnia 2016 09:13
(0) + -
Znalazłam ich przez piosenkę "Jet Black heart". Myślę, ze mogę nazwać się ich fanką bo bardzo ich polubiłam. Świetni zabawni chłopcy z dobrymi głosami. Owszem może na koncertach tego tak bardzo nie widać, ale akustycznie tak. Podoba mi się, ze ich wygląd i muzyka odbiega trochę od tych wszystkich boysbandow. Oni sami też nie powinni być tak nazywani (z czym się spotkałam parę razy), ponieważ grają sami na instrumentach dlatego jest to BAND. Ogólnie uważam ich za świetny zespół. Pozdrawiam :).

mrsclifford00
MrsClifford00 01 stycznia 2016 14:24 (edytowany 1 raz)
(0) + -
komentarz usunięty

Pokaż powiązany komentarz ↓

kinga332
kinga332 08 września 2015 19:00
(+1) + -
@lalove: Zgodzę się z tym. Pewna część fanów, a raczej fanek nazywa się nimi nie słuchając ich muzyki. W takich przypadkach większość leci na ich wygląd co jest przykre.Sami chłopcy mówili, że dla nich liczy się to, czy ich muzyka podoba się fanom, czy przemawia do nich i że jest im przykro kiedy właśnie ludzie przywiązują większą wagę do ich wyglądu niż muzyki

Pokaż powiązany komentarz ↓

lalove
lalove 05 września 2015 22:18
(+1) + -
@KotSheerana: Szczerze, znam dużo osób które noszą koszulki 5sos, piszą o nich ff i nazywają się ich fanami, mimo że nie słuchają ich muzyki. Cóż, wiele współczesnych artystów zawdzięcza swój sukces skandalom lub wyglądem. Znam wielu muzyków, którzy mają o wiele mniejsze grono fanów, mimo że ich muzyka jest bardzo popularna i lubiana. Dajmy na to, takie Major Lazer. Lato należy do nich, ale nie mają tłumu piszczących fanek, nie piszą o nich w gazetkach jak Bravo czy FanClub, a nagrali wielkie hity.
Nie jest to krytyka 5sos, ponieważ sama ich szanuję i lubię ten zespół, ale odpowiadam na twoje pytanie. Oczywiście, zawdzięczają swój sukces dzięki muzyce, zgadzam się z Tobą. Ale nie oszukujmy się, są też osoby nazywające się fanami 5sos a nawet ich nie słuchają.

Pokaż powiązany komentarz ↓

zeffira
Zeffira 01 września 2015 19:01
(+2) + -
@kinga332: Tak! To jest to! Chcę go więcej na nowej płycie!

Pokaż powiązany komentarz ↓

kinga332
kinga332 29 sierpnia 2015 16:58
(0) + -
@karolinaaaa96: Green Day, All Time Low, Good Charlotte, Blink -182, z tego co się orientuję to jeszcze Simple Plan, My Chemical Romance, The All-American Rejects, Fall Out Boy, Paramore, The Neighbourhood, Nirvana, Kings of Leon. Calum dodatkowo Katy Perry i to chyba tyle

Pokaż powiązany komentarz ↓

kinga332
kinga332 29 sierpnia 2015 16:46
(+2) + -
@Zeffira: Według mnie Michael ma najmocniejszy głos i całe swoje możliwości pokazał/pokazuje podczas śpiewania American Idiot - Green Day. Czekam tylko na piosenkę, która będzie tylko i wyłącznie jego, gdzie będzie mógł w pełni pokazać wszystkim na co go stać i co potrafi wyczyniać swoim głosem ;)

Pokaż powiązany komentarz ↓

zeffira
Zeffira 16 lipca 2015 12:15
(+4) + -
Michael ma niesamowity głos, taki czysty i zdecydowany. Najchętniej usiadłabym obok niego i słuchała, jak mówi, do końca świata. Ma chyba najlepszy głos w zespole, zupełnie inny niż pozostali chłopcy. Głos Luke'a nie jest niezwykły, ale świetnie sprawdza się na żywo, Calum ma miękki i lekko zachrypnięty wokal, a Ashton... "Alright, alright". XD Mikey wyciska ze swojego głosu co się da, to słychać na żywo (szczególnie w coverze "Teenage Dream", jego solo powaliło na kolana nawet Luke'a!). Ugh, chyba właśnie zostałam Michael Girl... // Wszystkiego najlepszego, Luke! :***

Zamknij

Największy serwis z tekstami piosenek w Polsce. Każdy może znaleźć u nas teksty piosenek, teledyski oraz tłumaczenia swoich ulubionych utworów.
Zachęcamy wszystkich użytkowników do dodawania nowych tekstów, tłumaczeń i teledysków!

Reklama | Kontakt | FAQ Polityka prywatności